Uitgebreide scorekaart

uitgebreide scorekaart golf

Via Mijn ANWB Golf kun je uiteraard iedere gespeelde scorekaart invoeren om je handicap bij te houden. Maar wist je ook dat de scorekaart Mijn ANWB Golf een “uitgebreide scorekaart” functie heeft?

Door deze extra informatie bij te houden, kun je jouw golf voortgang nauwkeuriger volgen. Je kan bijvoorbeeld meer inzicht krijgen in het aantal fairways dat je hebt geraakt of hoeveel greens je raakt in twee slagen op de PAR 4’s. Je kunt op deze manier simpel een ronde van een aantal maanden geleden vergelijken met je laatste ronde.

anwb golf scorekaart

Wil je jouw spel beter gaan bijhouden maar weet je niet precies wat nou een GIR of Sand & Save is? We leggen het graag uit!

Hole:                          

Het nummer van de hole.

SI (Stroke Index):       

Stroke Index geeft een indicatie van de moeilijkheidsgraad van de hole. De Stroke Index (SI) heeft een schaal van 1 t/m 18. SI 1 is de moeilijkste hole van de baan, SI 18 de makkelijkste. Meer informatie over stableford berekenen.

AHS (Additional Handicap Strokes):

Het totaal aantal extra slagen dat je krijgt door je handicap ten opzichte van de PAR van de hole.

Par (Professional Average Result):

Het aantal slagen dat een professional gemiddeld over een bepaalde hole mag doen. Op basis van de lengte van de hole is de norm vooraf vastgesteld op 3, 4 of 5 slagen.

Fairway:

Lag de bal na de eerste slag vanaf de tee-box op de fairway? Zo ja, dan kan je het vinkje aanklikken. Zo nee, het kruisje. De semi-rough (iets ruwer gras dan de fairway) telt niet als fairway hit. Niet van toepassing op een PAR 3.

GIR (Green in Regulation):

Er is sprake van ”Green in Regulation (GIR)” als een (deel van) de bal op de green ligt in niet meer dan 2 slagen minder dan de PAR van die hole. Dat komt er op neer dat je op een PAR 3 met je eerste slag op de green moet liggen, op een PAR 4 met je tweede slag en op een PAR 5 met je derde slag.

Up & Down: 

Het begrip 'up and down' is de Engelse uitspraak voor 'chip en putt' en geeft aan dat je minder dan een volle golf swing van de green afliggen. We hebben geen volle slag meer nodig hebben om de green te bereiken en vervolgens nog maar één putt nodig om de bal in de hole te krijgen.

Sand & Save:

Je spreekt over een ‘sand & save’ wanneer je de bal niet op de green (en daardoor de GIR mist) maar in een bunker slaat en daarna op de green. De bal moet dan binnen één putt in de hole belanden. Op deze manier kom je dus ‘ uit het zand, en red je de bal’.

Putts:

Het aantal putts wat je maakt om de bal uit te holen. De putt dient te zijn volbracht vanaf de green. Een putt vanuit de rough of semi-rough geldt niet als putt.

Bunker:

De hoeveelheid bunkerslagen die je op deze hole hebt volbracht.

Strafslag: 

De hoeveelheid strafslagen heb je op deze hole gekregen (denk aan waterballen)

Ben je opzoek naar meer goltermen uitleg? Lees hier alles over de verschillende golftermen!

< Terug naar het overzicht

 Lees meer:

Je wordt doorverwezen naar onze partner Jumbo Golf.

appjecalendarchevron-downchevron-leftchevron-rightclosefacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlistlisten-livemailmicrophoneplayplaylistsearchtwitterwatch-liveyoutubeicon-captions-off icon-captions-on icon-enter-fullscreen icon-exit-fullscreen icon-fast-forward icon-muted icon-pause icon-play icon-restart icon-rewind icon-volume