Golfschoenen kopen? Dat is maatwerk!

Goede golfschoenen kopen is voor grip en stabiliteit onontbeerlijk als je de baan op wilt.. Sterker nog: zonder golfschoenen kom je geen enkele golfbaan op. Het kiezen van de juiste golfschoenen is echter een tamelijk lastige opgave. Kies je functioneel of ga je voor modieus? Of wil je het beste van beide? Golfschoenen kopen is nog niet zo eenvoudig. We helpen je op weg! First things first, welke keuze heb je?

De klassieke golfschoen

golfschoenen 1

Een mooie ontwikkeling is toch wel de rentree van de klassieke golfschoen. Het retro-ontwerp is allesbehalve ouderwets en al helemaal niet stoffig. De merken Ecco en Footjoy bieden een traditionele, klassieke golfschoen voorzien van moderne styling. Bovendien: aan de kwaliteit hoef je niet te twijfelen. Het gebruikte leer is van hoogwaardige kwaliteit en de klassieke schoen is voorzien van een uitstekend voetbed. De schoen biedt steun, gaat lang mee en zit ‘gewoon’ comfortabel. Wie wel wat ziet in de klassieker, wie ook retro wel kan waarderen, zou zich eens moeten verdiepen in FootJoy Myjoys: ofwel het zelf ontwerpen van klassieke modellen voor een meerprijs van slechts twintig euro. Dan heb je een unieke klassieker om je voet. 

De professionals

golfschoenen 2

De doorgewinterde en succesvolle golfprofessionals herken je aan de op maat gemaakte golfschoenen. Professionals zijn ook vaak dure golfschoenen. Vooral dat prijskaartje is er debet aan dat de amateurspelers - hoe graag ze ook willen - toch maar afzien van ‘de professionals’. Toch zijn er betaalbare en enigszins vergelijkbare modellen op de markt. Een sportieve schoen- opvallend sportief zelfs- die met andere noppen eenvoudig de vergelijking met de voetbalschoen kan doorstaan. Kenmerkend voor de professionals is het gewicht, het is een erg lichte schoen, en de stabiliteit die het biedt. Uiteraard zit ook deze schoen bijzonder comfortabel. De prijs? Ook hier ken je de wat duurdere en de goedkope variant, zoals je dat in de voetballerij ook ziet. In die tak van sport zijn de goedkopere uitvoeringen vaak de meest gangbare en vaak tref je die alleen aan in de populaire webshops. Adidas is dominant als het om deze schoen gaat. Als geen ander weet de Duitse schoenfabrikant het beste van twee werelden te combineren. 

De casual golfschoen

golfschoenen 3

De casuals bewijzen dat golf al lang geen elitaire sport meer is. Schoenfabrikanten droegen daar nadrukkelijk hun steentje aan bij door schoenen te fabriceren de je ook ‘gewoon’ zou kunnen dragen. Je zou kunnen denken dat je met sneakers te maken hebt, maar in wekelijkheid gaat het toch echt om een prima, volwaardige en gedegen golfschoen. Hoewel de schoenen vooral als stijlvol omschreven worden, doe je ze daar mee tekort. Ook deze schoenen bieden namelijk comfort, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat ze iets minder geschikt zijn voor het lopen van achttien holes. Het zal niemand verrassen dat Nike, Puma en opnieuw Adidas koplopers zijn in dit segment schoenen. 

Waar moet je aan denken bij het kopen van golfschoenen?

Waterdichte golfschoenen

Aan die eis moet een golfschoen toch echt voldoen. En waterdichte schoenen zijn er; soms met een jaar of zelfs twee jaar garantie op droge voeten. Wie dat wil, betaalt wel meer. Wie waterdicht wil, krijgt te maken met een membraam, geplaatst tussen de laagjes leer, of geïmpregneerde schoenen. Uiteraard zal de kenner beseffen dat de variant met de membraam minder ademen dan de geïmpregneerde schoen. Wie waarde hecht aan comfort doet er verstandig aan voor geïmpregneerd leder te kiezen. Maar ook hier geldt: hoe meer comfort, hoe hoger de prijs.

Golfschoenen lopen in de breedte uit

Elke waterdichte golfschoen loopt iets in de breedte uit, de lengte blijft uiteraard wel gelijk. Dat uitlopen wil nog wel eens wat problemen opleveren na aanschaf van een schoen. Zitten ze in de winkel bij aankoop nog prima, later zijn en voelen ze te ruim. Dat heeft gevolgen voor het slijten van de schoenen, dat proces wordt versneld. Als je golfschoenen koopt, is het dus beter om een schoen kiezen die in de breedte aan de strakke kant zit. Onnatuurlijk, want wie schaft een schoen aan die niet lekker om de voet zit? In dit geval is het echter verstandig dat juist wél te doen.

De sluiting van de golfschoen

Behalve dat je dus beter een te strak zittende schoen kunt kopen, is het ook belangrijk aandacht te schenken aan de sluiting. Zo heb je de zogenaamde open sluiting. Onderaan de veter is dan een ronde vorm gemaakt, ideaal voor wie een wat hogere wreef heeft. Andere sluiting is die onderaan de veter, maar dan in een casual model, ook wel bekend als ‘brooke’ model. Heb je een hogere wreef? Dan is deze schoen geen aanrader omdat ze na verloop van tijd niet erg comfortabele meer zitten. Met deze sluiting zijn mensen met een smalle voet beter af. Iedereen heeft baat bij een schoen die goed sluit. Bovendien voorkomt een dergelijke schoen blaren. Het prima ademend vermogen veroorzaakt immers minder transpiratie.

Golfschoenen bieden stabiliteit

Ondanks alle trends biedt een golfschoen een aantal zekerheden, bijvoorbeeld de hak die stabiliteit geeft tijdens een swing en een zool die zorgt dat torsie flexibiliteit mogelijk maakt tijdens de golfswing. 

Onderhoud van golfschoenen

Het onderhouden van de golfschoen is niet moeilijk, wél is regelmaat belangrijk. Een nat doekje voor het schoonmaken, een aantal malen per jaar poetsen en het gebruik van schoensmeer en je schoenen blijven goed onderhouden en kunnen daardoor langer mee. Te vaak poetsen, hoe graag je dat ook doet, is niet verstandig. Zo kunnen de poriën van het leer namelijk dicht raken. De schoen zal in dat geval minder ademen.

Tip: Wie na een rondje golf met natte schoenen thuiskomt, doet er nog steeds verstandig aan kranten aan de binnenkant van de schoenen te doen. Een al ‘eeuwenoude’ methode die echter nog steeds goed werkt. Wie helemaal goed beslagen ten ijs wil komen, kiest schoenen voor de zomermaanden en een paar voor de herfst- en winterperiode. Voor winter en herfst kun je ook kiezen voor golflaarzen. Ook deze laarzen krijgen een steeds meer eigentijds karakter én beschermen bovendien meer dan uitstekend tegen vocht en kou.

Meer ANWB Golf koopadvies – Golfset  – Golfballen – Golf reistas - Golfhorloge - Golftas

Je wordt doorverwezen naar onze partner Jumbo Golf.

appjecalendarchevron-downchevron-leftchevron-rightclosefacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlistlisten-livemailmicrophoneplayplaylistsearchtwitterwatch-liveyoutubeicon-captions-off icon-captions-on icon-enter-fullscreen icon-exit-fullscreen icon-fast-forward icon-muted icon-pause icon-play icon-restart icon-rewind icon-volume