De Ryder Cup 2018

ryder cup

Het is weer zo ver! De Ryder Cup 2018 wordt gespeeld van vrijdag 28 t/m zondag 30 september. De Ryder Cup is een van de grootste sportevenementen van de wereld! De beste golfers van Europa en de Verenigde Staten nemen het drie dagen tegen elkaar op. De eer en de felbegeerde ‘Ryder Cup’ staan op het spel. De Ryder Cup is speciaal omdat het een teamwedstrijd is die in de matchplay spelvorm wordt gespeeld. Aan de Ryder Cup is geen prijzengeld gekoppeld, spelers doen mee voor eer en de liefde voor het spel. Maar wat is er nog meer zo speciaal aan de Ryder Cup?

Vanaf vrijdag zullen er iedere dag zo’n 61.000 toeschouwers in de baan zijn. Ter vergelijking, op het KLM Open zijn gedurende de vier dagen 50.000 toeschouwers in de baan. Zo’n 35% van de kaartjes zijn verkocht aan fans uit het Verenigd Koninkrijk, 33% aan Fransen en 15% aan Amerikanen. De Europeanen zijn dus in de meerderheid! Het tweejaarlijkse duel, de meest prestigieuze wedstrijd in golf, wordt wereldwijd door 750 miljoen mensen (!) in bijna 200 landen op televisie bekeken.

Locatie: Iedere twee jaar op een ander continent

De Ryder Cup werd officieel voor het eerst georganiseerd in 1927, mede op initiatief van de Brit Samuel Ryder. Oorspronkelijk was de Ryder Cup een wedstrijd tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. In 1973 mochten ook Ierse spelers meedoen en in 1979 namen voor het eerst ook spelers uit andere Europese landen deel.

De wedstrijd wordt om de twee jaar gehouden, om de beurt in de Verenigde Staten en Europa. In 2016 werd de Ryder Cup gehouden op de Hazeltine National Golf Club, in Minnesota. Dit jaar wordt de Ryder Cup gehouden op Le Golf National in Parijs. Dit is pas de 2e keer dat de Ryder Cup wordt gespeeld op het Europeese continent buiten de Britse eilanden! De laatste keer was in 1997 in Spanje bij op de Valderrama Golf Club.

Dit jaar: Le Golf National

De Ryder Cup 2018 wordt gehouden op Le Golf National. Le Golf National heeft maar liefst drie golfbanen. De Ryder Cup wordt gespeeld op de linksachtige Albatross Course van Le Golf National. Op de Albatros Course is al 26 keer het Frans Open van de European Tour is gespeeld. De andere 18-holes baan heet Aigle Course en er is een 9-holes baan: Oiselet.

Lees meer » Wat is links golf?

Le Golf National: The Grand stand

Wie spelen er tijdens The Ryder Cup 2018?

Team Europe

Ryder Cup Team Europe

Bron: rydercup.com / PGA America

Team USA

Ryder Cup Team USA

Bron: rydercup.com / PGA America

Spelvormen van de Ryder Cup 2018

Op de eerste twee dagen van de Ryder Cup, de vrijdag en de zaterdag, nemen Team USA en Team Europe het tegen elkaar op in teams van twee spelers. Twee spelers van het Amerikaanse team strijden tegen twee spelers van Europa. De captains (Thomas Bjørn & Jim Furyk) beslissen in overleg met de spelers op donderdagavond welke spelers samen de baan in gaan. Ze zullen twee ‘foursome’ en twee ‘ fourball’ matches spelen.

Foursome: De spelers hebben samen een bal en spelen deze om beurten.

Fourball: Elke speler speelt zijn/haar eigen bal, alleen de score van beide spelers samen tellen mee voor het punt.

Lees meer »golf spelvormen

Op de finaledag worden er twaalf ‘singles’ gespeeld. Een ‘single’ houdt in dat elke speler alleen speelt tegen de speler van het andere team. De twaalf spelers van Team USA en Team Europe gaan de baan in om het tegen elkaar op te nemen. Een 'standaard' matchplay situatie. 

Puntenverdeling op de Ryder Cup

Tijdens de eerste twee speldagen worden er in totaal zestien punten verdeeld in de twee ‘Foursome’ en twee ‘Fourball’ wedstrijden (in totaal worden er vier punten verdeeld per wedstrijd). Zondag wordt er gespeeld om de laatste twaalf punten. Iedere gewonnen wedstrijd levert één punt op en een gelijkspel levert ieder team een half punt op. Tijdens het de Ryder Cup zijn er 28 punten te vergeven. Het team dat als eerste 14,5 punten heeft gewonnen zal zich mogen kronen tot Ryder Cup 2018 winnaar.

Feitje: In 2016 won Team USA de 41e editie van de Ryder Cup met 17 – 11.

Met name de zondag zorgt altijd voor een groot feest en spektakel. De captains zullen veel strategische keuzes maken en de spanning bij de spelers is op een hoogtepunt. Daarnaast is het publiek tijdens de Ryder Cup op zondag enthousiast en luid!

ANWB Golf vs De Golfkring het Rijk Ryder Cup

Wist je dat ANWB Golf ook ieder jaar een ‘Ryder Cup’ organiseert? Op zaterdag 25 augustus 2018 vormde Golfbaan Het Rijk van Nijmegen traditioneel het decor voor de ANWB Golf vs Golfkring het Rijk Ryder Cup. Tijdens alweer de vijfde editie van dit sportieve evenement kregen 50 leden van ANWB Golf de kans om het als team op te nemen tegen 50 Golfkringkaarthouders. ANWB Golf mocht de “Ryder Cup’ dit jaar mee naar huis nemen als winnaar. In augustus 2019 zal de Ryder Cup wedstrijd uiteraard weer terugkeren!

< Terug naar het overzicht

 Lees meer:

Je wordt doorverwezen naar onze partner Jumbo Golf.

appjecalendarchevron-downchevron-leftchevron-rightclosefacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlistlisten-livemailmicrophoneplayplaylistsearchtwitterwatch-liveyoutubeicon-captions-off icon-captions-on icon-enter-fullscreen icon-exit-fullscreen icon-fast-forward icon-muted icon-pause icon-play icon-restart icon-rewind icon-volume