Meest gestelde vragen

 

Je vindt op deze pagina de meestgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Bel ons op 020 323 0300 of stuur een e-mail naar info@anwbgolf.nl.

 

 1. Ik wil mijn wachtwoord/account herstellen. Hoe werkt dat? > antwoord
 2. Mijn account is geblokkeerd. Hoe kan ik weer inloggen? > antwoord
 3. Wij willen met zijn tweeën lid worden van ANWB Golf. Mijn man is lid van de ANWB: kan ik op zijn nummer lid worden? › antwoord
 4. Ik wil overstappen naar ANWB Golf, nemen jullie mijn huidige handicap over? › antwoord
 5. Wanneer krijg ik mijn NGF/ANWB-Golfpas binnen als ik vandaag lid word en via automatische incasso betaal? › antwoord
 6. Is een Golfvaardigheidsbewijs (GVB) verplicht als ik wil golfen? › antwoord
 7. Wat zijn de eisen voor het Golf Vaardigheids Bewijs? › antwoord
 8. Welke uitrusting heb ik nodig om te kunnen beginnen? › antwoord
 9. Op welke banen ontvang ik als ANWB Golfdeelnemer korting? › antwoord
 10. Aan wie betaal ik de greenfee? › antwoord
 11. Hoe boek ik een ANWB Golfreis? › antwoord
 12. Waar vind ik de ANWB Golf ledendagen? › ga naar de ledendagen pagina
 13. Hoe krijg je een handicap? › antwoord
 14. Hoe laat ik mijn handicap bijhouden door ANWB Golf? › antwoord
 15. Waar kan ik me inschrijven op de ANWB Golf e-mail nieuwsbrief? › naar de inschrijfpagina
 16. Wanneer moet ik een stamkaart op sturen? › antwoord
 17. Wij spelen ook op andere banen dan die in het lijstje staan aangegeven, krijgen we daar ook korting als ANWB Golf lid? › antwoord
 18. Ik wil een adreswijziging doorvoeren, wat moet ik doen? › antwoord
 19. Pasje kwijt of gestolen. Wat moet u doen? › antwoord
 20. Hoe zeg ik mijn lidmaatschap bij ANWB Golf op › antwoord
 21. Waar vind ik de Algemene Voorwaarden van ANWB Golf? › bekijk hier de algemene voorwaarden
 22. Wat staat de afkorting EGA voor? › antwoord
 23. Waar vind ik de golfregels? › antwoord

Antwoorden op meestgestelde vragen

         

Wij willen met zijn tweeën lid worden van ANWB Golf. Mijn man is lid van de ANWB: kan ik op zijn nummer lid worden?

Dat kan, het ANWB lidmaatschap van je partner is geldig op elk lidmaatschap van ANWB Golf.

Terug naar boven

         

Ik wil overstappen naar ANWB Golf, nemen jullie mijn huidige handicap over?

Jazeker, we nemen op basis van je NGF nummer jouw handicap over. 

Terug naar boven

         

Wanneer krijg ik mijn NGF/ANWB-Golfpas binnen als ik vandaag lid word?

Als je overstapt van een andere Nederlandse golfclub naar ANWB Golf dan krijg je meestal binnen enkele werkdagen de digitale NGF pas. Die vind je in onze ledenomgeving. Met deze NGF Pas kun je bij alle golfbanen terecht. Sinds 2021 ontvang je niet meer automatisch de plastic NGF-pas. Je kunt die apart aanvragen via onze ledengomgeving, bij Mijn profiel. De verzending van die pas kan enkele weken duren. 

Als je eerder lid was van een buitenlandse golfclub, dan ontvangen we graag een kopie van de desbetreffende federatiepas. Zodra we die gegevens hebben verwerkt dan is de digitale NGF Pas binnen enkele werkdagen zichtbaar in onze ledenomgeving.

Als je onlangs een golfcursus met succes hebt afgerond, stuur ons dan een kopie van het regelexamen, het NGF baanpermissie nummer en een kopie van de qualifying scorekaart (met minimaal 19 punten voor 9-holes en minimaal 36 punten voor 18-holes). We vragen dan jouw handicap aan bij de NGF. Meestal is dan binnen enkele werkdagen de digitale NGF pas op te vragen via onze ledenomgeving.

Terug naar boven

       

Is een Golfvaardigheidsbewijs (GVB) verplicht als ik wil golfen?

Hoewel er - ook in Nederland - enkele accommodaties zijn waar je zonder GVB terecht kunt, stellen de meeste banen het GVB toch verplicht als je de 9 of 18 holes baan wilt spelen. Als deelnemer van ANWB Golf kun je je GVB snel en voordelig behalen, met aantrekkelijke kortingen op de lesgelden. Na een gedegen opleiding onder leiding van ervaren professionals (golfleraren) doe je examen en indien je aan de eisen voldoet, krijg je het GVB uitgereikt. Het GVB is een officieel document, gecertificeerd door de Nederlandse Golf Federatie (NGF) en internationaal geaccepteerd.

Terug naar boven

         

Wat zijn de eisen voor het Golf Vaardigheids Bewijs?

Deel 1: Theorie

Het theorie-examen is schriftelijk en duurt 60 minuten. Je beantwoordt meerkeuzevragen over de meest voorkomende regels, de etiquette en de gedragsregels. Je mag geen regelboekje of enig ander referentiemateriaal gebruiken. Het examen bestaat veelal uit vijf vragen over gedragsregels en 15 vragen over spelregels. Je moet ten minste 15 van de 20 vragen goed beantwoorden. Slaag je niet voor deel 1, dan mag je nog niet op voor deel 3. Meer informatie over het golfexamen & stableford.

Deel 2: Golftechniek

a. Afslagen

 1. Vijf afslagen, redelijk recht vooruit. 
 2. Vier slagen ten minste 100 meter ver slaan (dames). 
 3. Vier slagen ten minste 120 meter ver slaan (heren).

b. Approaches

4. Vijf approaches vanaf circa 20 meter van de hole en ruimschoots buiten de green. 

5. Ten minste vier slagen moeten binnen redelijke afstand (maximaal vier meter) van de hole eindigen.

c. Bunkerslagen

6. Vijf bunkerslagen uit een 'greenside' bunker. Ten minste drie slagen moeten buiten de bunker in de richting van of op de green eindigen.

d. Putten

7. Vijf holes putten over een afstand van circa acht meter van elke hole (eventueel vijf maal naar dezelfde hole vanuit verschillende richtingen) in maximaal 15 slagen

Deel 3: Proeve van bekwaamheid

Deze bestaat uit het spelen van vier door de examinator vast te stellen holes. De spelvorm is Strokeplay. De minimumlengte van de holes is voor dames 240 meter en voor heren 280 meter. Het totaal van de score over de drie beste van de vier holes moet maximaal 10 slagen boven par zijn. Er wordt ook op gelet of je de spel- en gedragsregels kunt toepassen.

Herexamens

Slaag je niet voor één of meer onderdelen, dan krijg je voor die onderdelen een herexamen. Het onderdeel kan pas na minimaal vier weken worden over gedaan. De onderdelen waarvoor je geslaagd bent blijven maximaal één jaar geldig.

Inschrijven voor een GVB-cursus kan via de ANWB Golf School, klik hier voor meer informatie

         

Welke uitrusting heb ik nodig om te kunnen beginnen?

Op veel accommodaties kun je golfclubs huren. Zo kun je eerst ervaren of je de golfsport leuk vindt zonder enorme investeringen in materiaal te moeten doen. Heb je de smaak te pakken, dan is de aanschaf van een halve of hele set clubs het overwegen waard. Qua kleding kun je op de baan volstaan met sportieve, makkelijk zittende kleding (liever geen trainingspakken!), schoenen met profiel (gymschoenen) of liever golfschoenen. En een golfhandschoen om zo beter te grippen.

Terug naar boven

         

Op welke banen ontvang ik als ANWB Golf deelnemer korting?

Momenteel ontvang je op ruim 100 banen in Nederland (en enkele in het buitenland) greenfee reductie. Je kunt ook op andere banen terecht, echter tegen de daar geldende voorwaarden (prijs, speeleisen).Klik hier voor een actueel overzicht van banen waar je welkom bent.

Terug naar boven

         

Aan wie betaal ik de greenfee?

Je betaalt de overeengekomen ANWB Golf greenfee op de golfaccommodatie. Je betaalt dus niet aan ANWB Golf.

Terug naar boven

         

Hoe boek ik een ANWB Golfreis?

ANWB Golfreizen kun je boeken via Pin High Golftravel. Bekijk het golfreizen aanbod.

Terug naar boven

         

Hoe krijg je een handicap?

Hoe krijg je een handicap? Je krijgt een handicap door lessen te volgen bij een golfprofessional. Bij ANWB Golf bieden we bijvoorbeeld in samenwerking met de Golf Academy van Sportpark de Star golfcursussen aan voor mensen die willen starten met de golfsport. Je wordt tijdens een dergelijke cursus opgeleid tot handicap 54, tot juli 2012 was dat beter bekend als golfvaardigheidsbewijs (gvb). Met handicap 54 ben je welkom bij vrijwel alle golfbanen.

Voor het verkrijgen van handiap 54 leg je een examen af. Dat bestaat uit drie onderdelen:

1. Golfbaanpermissie. Met dit bewijs krijg je zelfstandig toegang tot de golfbaan waar je de golflessen volgt. Je behaalt het examen door te bewijzen dat je:

 • de basis kent voor de onderdelen putten, chippen, pitchen, bunker en swing;
 • weet hoe je veilig en correct op en rond de golfbaan beweegt.

2. Theorie-examen. Hiermee wordt je kennis van de basisregels en etiquettes getoetst. Dit examen bestaat uit 30 vragen, waarvan je er minimaal 23 goed moet beantwoorden. Je kunt het theorie examen oefenen op de website van de NGF.

3. Qualifying kaart. Je speelt een 9-holes of 18-holes golfronde met een golfer die die reeds handicap 54 heeft (marker genoemd). Bij een 9-holes golfronde dien je minimaal 19 punten te behalen en bij 18-holes 36 punten. De punten behaal je door je slagen te noteren op een zogeheten qualifying scorekaart. Samen met de marker onderteken je de scorekaart. 

Terug naar boven

         

Hoe laat ik mijn handicap bijhouden door ANWB Golf?

Je kunt digitaal je scores opgeven via ons ledensysteem of gebruik de app van Golf.nl

Terug naar boven 

         

Wanneer moet ik een stamkaart op sturen?

Je moet een stamkaart met scoreverloop opsturen als je nu al een handicap hebt en die in het vervolg bij ANWB Golf wilt laten administreren. Je kunt de stamkaart (en het scoreverloop) opvragen bij je huidige club of instantie die je handicap administreert en deze vervolgens naar ons opsturen.

Terug naar boven

         

Wij spelen ook op andere banen dan die in het lijstje staan aangegeven, krijgen we daar ook korting als ANWB Golf lid?

Met jouw NGF/ANWB Golf pas bent u op praktisch alle banen welkom. Korting krijg je in elk geval op de aangegeven banen uit de lijst met 'greenfeekortingen'. Op andere banen is het raadzaam vooraf te informeren naar de geldende tarieven voor u als ANWB Golf deelnemer. Verenigingen zijn namelijk vrij en autonoom in hun greenfeebeleid voor gastspelers. ANWB Golf isvoortdurend bezig om het aanbod van 'kortingbanen' zo groot mogelijk te maken en houden.

 Terug naar boven

         

Ik wil een adreswijziging doorvoeren, wat moet ik doen?

Je kunt zelf je adres wijzigen in Mijn ANWB Golf. Of stuur je adreswijziging per e-mail naar info@anwbgolf.nl of geef deze telefonisch door via telefoonnummer 020 323 0300.

 Terug naar boven

         

Pasje kwijt of gestolen. Wat moet je doen? 

Indien je jouw pasje bent verloren, dan kun je gebruikmaken van de digitale NGF pas in de ledenomgeving

 Terug naar boven

         

Hoe zeg ik mijn lidmaatschap bij ANWB Golf op?

Je kunt jouw lidmaatschap alleen schriftelijk opzeggen. Dat kan via het opzegformulier of door een e-mail naar info@anwbgolf.nl te sturen. Gedurende de eerste lidmaatschapsperiode kan je op ieder gewenst moment opzeggen, maar vindt er geen restitutie plaats voor de resterende maanden van het kalenderjaar. Na deze eerste periode kan je op ieder gewenst moment opzeggen met inachtneming van een opzegtermijn van een maand. ANWB Golf restitueert dan het lidmaatschapsgeld voor het resterende aantal maanden van het betreffende jaar, zodra je ANWB Golf pasje per post door ANWB Golf is ontvangen.

Als wij je opzegging in goede orde hebben ontvangen dan ontvang je hiervan een bevestiging per mail, dit is het bewijs dat je hebt opgezegd. Bewaar dat goed.

         

Waar vind ik de Algemene Voorwaarden van ANWB Golf?

Bekijk onze Algemene Voorwaarden hier.

Terug naar boven

         

Wat staat de afkorting EGA voor?

De letters EGA staan voor European Golf Association. De EGA is een vereniging waar Europese nationale golffederaties lid van kunnen worden. De Nederlandse Golf Federatie (NGF) is lid van de EGA.

Terug naar boven

         

Waar vind ik de golfregels?

Op deze pagina informeren we je over enkele belangrijke golfregels. De volledige golfregels vind je op Golf.nl. Wil je je regelkennis testen? Dat kan op DeGolfAcademie.nl

Terug naar boven

Ledenservice

020 323 0300

info@anwbgolf.nl

Inloggen Mijn ANWB Golf

Openingstijden

maandag 10:00 uur - 17:00 uur
dinsdag 10:00 uur - 17:00 uur
woensdag 10:00 uur - 17:00 uur
donderdag 10:00 uur - 17:00 uur
vrijdag 10:00 uur - 12:30 uur
zaterdag en zondag gesloten    

Je wordt doorverwezen naar onze partner Jumbo Golf.

appjecalendarchevron-downchevron-leftchevron-rightclosefacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlistlisten-livemailmicrophoneplayplaylistsearchtwitterwatch-liveyoutubeicon-captions-off icon-captions-on icon-enter-fullscreen icon-exit-fullscreen icon-fast-forward icon-muted icon-pause icon-play icon-restart icon-rewind icon-volume