Golfregels

Je vindt op deze pagina enkele belangrijke golfregels. De volledige golfregels vind je op Golf.nl. Of test je regelkennis op DeGolfAcademie.nl.

 

 1. Het verschil tussen matchplay en strokeplay › antwoord
 2. Maximaal 14 clubs in je golftas › antwoord
 3. Aantal strafslagen bij het ontwijken van een waterhindernis › antwoord
 4. Je slaat jouw bal met jouw vierde slag op de green. Je ontdekt dat je bij jouw tweede slag een verkeerde bal hebt gespeeld. Moet je teruggaan om jouw eigen bal te spelen? › antwoord
 5. Mag je dauw of rijp van de green wegvegen voordat je gaat putten? › antwoord
 6. Afslaan op de verkeerde hole › antwoord
 7. Wat doe je bij een verloren bal › antwoord
 8. Bal buiten de baan (out of bounds) › antwoord
 9. Wat doe je als de bal in de bunker ligt? › antwoord
 10. Wat doe je als de bal van een medespelers op jouw puttinglijn ligt? › antwoord
 11. Ik lig in een waterhindernis, mijn bal is nog speelbaar, echter het rode paaltje van de markering van de hindernis staat mijn slag in de weg, mag ik dit paaltje tijdelijk verwijderen en na mijn slag weer terugplaatsen? › antwoord
 12. Wat is de straf bij als een speler een stilliggende bal beweegt op de green?  › antwoord

 Let op: 1 januari 2019 gaan de nieuwe golfregels in! Lees wat er is aangepast aan de golfregels in 2019.

Golfregels

Het verschil tussen matchplay en strokeplay

Bij strokeplay wordt het aantal slagen geteld die een golfer nodig heeft gehad om 9 holes of 18 holes te spelen. Strafslagen tellen hierin mee. De golfer die aan het einde van de ronde het minst aantal slagen nodig heeft gehad, heeft de wedstrijd gewonnen. Bij matchplay is elke gespeelde hole een wedstrijd op zich. Voor elke hole die de golfer heeft gewonnen krijg hij of zij 1 punt. De golfer die aan het einde van de golfronde de meeste holes heeft gewonnen is de winnaar.

 

Hoeveel clubs mag je meenemen in je golftas?

Je mag maximaal 14 clubs meenemen.

 

Hoeveel strafslagen krijg je als je de waterhindernis wilt ontwijken?

Als je bal in het water ligt, dan krijg je 1 strafslag.

 

Je slaat jouw bal met jouw vierde slag op de green. Je ontdekt dat je bij jouw tweede slag een verkeerde bal hebt gespeeld. Moet je teruggaan om jouw eigen bal te spelen?

Ja, je moet alsnog jouw eigen bal spelen. Omdat je (per ongeluk) een verkeerde bal speelt moet je twee strafslagen bij jouw score optellen.

 

Mag je dauw of rijp van de green wegvegen voordat je gaat putten?

Nee, je mag dauw en rijp niet wegvegen. Het zijn namelijk geen losse natuurlijke voorwerpen. Daarom mag dit nergens op de baan worden verwijderd. Doe je dit toch, dan krijg je twee strafslagen.

 

Afslaan op de verkeerde hole

Als je bijvoorbeeld hole 3 gespeeld hebt en je slaat vervolgens per ongeluk vanaf afslag 7 (omdat die vlakbij de green van hole 3 ligt), dan speel je van een verkeerde afslag. Je moet dan alsnog afslaan op hole 4 en je krijgt 2 strafslagen.

 

Verloren bal

Als je de bal niet binnen 5 minuten vindt, dan is de bal verloren. Speel een nieuwe bal vanaf de plaats waar de laatste slag is gedaan. Je krijgt hiervoor 1 strafslag.

 

Bal buiten de baan (out of bounds)

Ligt de bal buiten de baan? Speel dan een nieuwe bal vanaf de plaats waar de laatste slag is gedaan. Je krijgt 1 strafslag.

 

Bal in de bunker

Als de bal uit een bunker moet worden geslagen, dan mag de club het zand niet raken vóór de slag. Nadat je hebt geslagen hark je de bunker aan. Hark alle voetstappen weg. 

 

De bal van een medespeler ligt op jouw puttinglijn.

Vraag je medespeler de bal op te pakken nadat hij of zij een balmarker heeft geplaatst.

 

Paaltjes bij waterhindernis verwijderen

Je mag paaltjes die de waterhindernis markeren verwijderen als je er last van hebt tijdens het spelen. Hiervoor krijg je geen straf. Het paaltje geldt als een los obstakel. Als de bal beweegt bij het wegnemen van de paaltjes, moet hij worden teruggeplaatst en er volgt geen straf, mits het bewegen van de bal rechtstreeks is toe te schrijven aan het wegnemen van het obstakel.

 

Stilliggende bal op de green door speler bewogen

Vanaf 1 januari 2017 volgt er geen straf als de bal of de balmerker per ongeluk door de speler (maar ook zijn partner, zijn tegenstander, of een van beide caddies of uitrusting) wordt bewogen. Deze plaatselijke regel is alleen van toepassing als de bal van de speler of zijn balmerker op de green ligt en de beweging per ongeluk veroorzaakt wordt.

 

Je wordt doorverwezen naar onze partner Jumbo Golf.

appjecalendarchevron-downchevron-leftchevron-rightclosefacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlistlisten-livemailmicrophoneplayplaylistsearchtwitterwatch-liveyoutubeicon-captions-off icon-captions-on icon-enter-fullscreen icon-exit-fullscreen icon-fast-forward icon-muted icon-pause icon-play icon-restart icon-rewind icon-volume